Tapduk Emre – “Sana yeni bir vazife daha vermek isterim Yunus” der.
“Kim ki bir şey sorar ise, “Ben bilmem.” de. Kim ki her ne konuda olursa olsun, fikrini söylemeni ister ise, “Ben bilmem.” de, dilinden düşürme.”
Yunus Emre’nin vazifesi artık her sorulana “Ben bilmem.” demektedir.
Taduk Emre bir gün Yunus Emre’ye bir şey sorar ve Yunus “Ben bilmem.” der. Taptuk Emre “Bildiğini bilme, bilmediğini bil” diyerek yeni bir kapı açar Yunus Emre’ye
Bildiğimizin kıymeti yok önemli olan bilmediğimizin farkında olarak yeni bilgilere doğru “yol” almamızdır.
Yaşamımızın her alanında soran, sorgulayan, doğruya ulaşabilmenin yollarını arayan olmamız gerekmektedir. Her lafın kıssası olması gerek, benimde anladığım bu sözlerden kıssa budur.
Kimin neyi ne kadar bildiğini bilemeyiz, Her bilge olduğunu ifade edene de tapmak gibi bir şiarımız olmamalı.
Ben Bilmem…
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Türk devletleri ile Romanya, Sırbistan ve Ukrayna’nın katılım gösterdiği Uluslararası İnşaat Çalıştayı’na katıldı ve konuşma yaptı. Konuşmasından kesitler ;
“TOKİ, 18 yılda 860 bin konut ve sosyal donatılar dahil edildiğinde 1 milyonun üzerinde bağımsız birim üretti. TOKİ yaptığı çalışmaları yurt dışına da taşıyarak bugün dünyada model bir kurum olarak anılmaktadır. Endonezya’da, Sri Lanka’da, Pakistan’da ve Somali’de konut, hastaneler, misafirhaneler, spor salonları başta olmak üzere toplam 6 bin 200 binanın inşaatını bedelsiz olarak en güzel şekilde tamamladık, hizmete açtık.”
Sayın Bakan TOKİ olarak 18 yılda, dar gelirli ailelere, 860 bin konut üretildiğini iddia ediyor. Ne kadar gerçek ben bilmem. Yurt dışında; 6 bin 200 binanın inşaatını bedelsiz olarak en güzel şekilde tamamladık, hizmete açtık.” diyor bunu “bilmek lazım” Vatandaşın açıkta yatarken, siz neden yaratılan artı değeri başka ülkelerde kullandınız?
Bakan Kurum, “Meclisimiz kaçak yapılaşmanın önüne geçme konusunda düzenleme üzerinde çalışmaktadır. Meclisin yapacağı bu düzenlemeyle birlikte planlamada şeffaflığı sağlamak amacıyla elektronik işlem numarasına geçeceğiz. Elektronik işlem numarası vereceğiz ve bu numarayla artık tek çatı altında tüm imar planlarımız aynı genel müdürlük çatısı altında dijital göreceğiz. Şehirlerimizdeki imar planlarını adaletli bir şekilde yapacak yine o çerçevede dijital olarak askıya çıkaracak bir süreci yapmak istiyoruz” dedi.
Sayın Kurum, meclis içerisinde kaçak yapılaşmaya hizmet eden eski ve yeni vekiller varsa, nasıl bir düzenleme yapılacak “bilmek lazım” Şeffaflık diyorsunuz, yapı ruhsatlarını açın halk denetimine, bakalım verilen yapı ruhsatları yasalara uygun mudur? “bilmek lazım”
Bakan Kurum devam ediyor konuşmaya :
“Tespit yapılmasının hemen ardından bu gayrimenkule tapuya satılamayacağını ve kiralanamayacağına ilişkin şerh konulacak. Bu da önemli bir düzenleme. Bundan sonra kaçak yapılaşmayı tamamen bitirecek devrim niteliğinde kanunla birlikte şehirlerimiz inşa dönemlerinde inşaatlarla karşılaşacak.”
Kaçak yapı yoktur…
Sayın Bakan ne kadar samimisiniz, Ben Bilmem ama bilmek istediğim;
Siz gerçekten; İmar Planlarına aykırı verilen ruhsatların, yapı ruhsat ve eklerine aykırı yapılan yapıların, ruhsatsız ve kaçak yapılan yapıların kimsenin haberi olmadan yapıldığını mı sanıyorsunuz?
Kaçak dediğiniz yapılara, elektriği,suyu, interneti, doğal gazı, alt yapı hizmetlerini sizce kim veriyor? Bakanlık ve belediyeler aracılığıyla yapılan bu işlemler, organize bir kaçakçılık mı sizce? Yapılan hafriyatların döküm sahaları kime ait? Yapı denetim firmalarının denetimi hangi bakanlık tarafından yapılıyor?
Sırtı sıvazlanan yatırımcıları kanunsuz yapı yapmaya zorlayan İmar planları, kim tarafından onaylanıyor? Kıyı kanuna aykırı iskeleleri kim ruhsatlandırıyor? Buralardaki işletmelere iş yeri açma ruhsatını kim veriyor?
Ben bilmem, Sayın Bakan siz iyi bilirsiniz…
Kendi başını sokacak ev yapanla, AVM,Otel, Malikane yapanlar aynı yasayla yargılanıyor, hiç kimse çıkıpta “Bağımsız bölüm başı veya metre kare esas alınarak, TCK 184 den yargılanmalıdır.” demiyor siz diyebilecek misiniz Sayın Bakan? Her blok için ayrı yapı ruhsatı düzenleniyor ise kaçak olan tüm bloklar için suçun tekrarı üzerinden ceza verilmesi gerekmez mi?
Kaçak ve yapı ruhsatına aykırı yapılarda “gayrimenkule; tapuya satılamayacağını ve kiralanamayacağına ilişkin şerh konulacak.” diyorsunuz. Güzelde söylüyorsunuz Yapı ruhsat ve eklerine aykırı ve ruhsat süresi geçmiş yapıların, şantiye elektriği ve suyu kesilecek neden demiyorsunuz? Gayri yasal su kuyularının kullanılıp kullanılmadığı araştırılacak ve kapatılacak demek aklınıza gelmiyor mu? Ve o yapıların çoğu kaçak yapı durumuna düşmeden kat irtifakıyla satılmış olduğunu bilmiyor musunuz?
“İmar Barışı” Arap saçına döndü, genelge ve talimatlarla çıkış arıyorsunuz, size güvenip başvuru yaparak parasını ödeyenlerin ve belediye,tapu,kadastro arasında çaresiz mekik dokuyanların işlerini nasıl çözeceksiniz?
Yapı ruhsatı almak için belediyelerde keyfi olarak” Prensip Kararı Aldık” diyerek mum edilen başta mimarlar olmak üzere yatırımcı ve kendine konut yapan insanların haklarını nasıl koruyacaksınız? Belediyelerin prensip kararı alma hakkımı var yada memurun keyfine göre mi hareket ediliyor?
Alın elinize bir dosya ve tüm belediyelerde inceleme yapın nasıl oluyor bu işler, sanmayın ki sadece belediyeler suçlu, aynı şey sizin bakanlığınız taşra teşkilatları içinde geçerli.
Cumhurbaşkanlığı Kararnameleriyle “KORU-MA İmar Planı” diyerek kıyı talanlarına neden olduğunuzu, itiraf edemiyorsunuz. Her durumda, kendiniz hariç herkesi suçluyorsunuz.
Sayın Bakan; her kısıtlama rüşvetin kapısını açacak ve limitini yükseltecektir. Yakalanmadan yapan, Üsküdar’ı mı geçecek? Kaçak varsa, bilin ki ilgililerin mutlak haberi vardır.
Ben Bilmem Lakin Bilmek Lazım
Adaletli İmar Planları yapacağınızı ifade ediyorsunuz, unutmayın ki adaleti siz dağıtmıyorsunuz.
“Adalet bir kutup yıldızıdır. Her şey etrafında dönerken, o yerinde sabit durur.” siz ancak ona ulaşmaya çalışırsınız.
“Adaletin terazisi delîl ile çalışır. Bizim kanaatimizle değil, ilimle karar verilir. Süslü sözlerle, mantık oyunlarıyla hüküm verilseydi; mahkemelerde kadılar değil, şairler, felsefeciler hüküm verirdi.”
Adalet halkın vicdanıdır ve şu an sızlıyor.
Yapılan İmar Planları, verilen yapı ruhsatları, yapılan kaçak yapılar,kıyı talanları, ecrimisil adı altında meşru kılınmış kiralamalar adaleti sağlamıyor Sayın Bakan….
Kentlerimizin, her alanı işgal edilmiş…
Yeşil alanlar, otoparklar,imar yolları,imar planları, kıyılar, halka sorulmadan yapılan resmi ve genel hizmet binaları keşmekeşlik diz boyu.
Tüm bunlara göz yumanların yargılandığını ve meslekten men edildiğini hiç görmedik Sayın Bakan, her zaman altta kalanın canı cıktı, en alt birimde çalışanlar göstermelik cezalarla kurtuldu.
Sizde kalkmış, “Adaletten” söz ediyorsunuz.
“Ben bilmem” bilmek istiyorum…
Bodrum’da kaçak yapıları yıkıyoruz diyorsunuz ya… Bir kaçını yıkıyoruz derseniz doğru, hepsini yıkacağız derseniz, hepsinden kastınızın ne olduğunu söyleyin bize.
Vesselam…