DOLAR
32,3652
EURO
34,9704
ALTIN
2.323,66
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C

Kaçak Yapıyı Kim Yapar…

“Turizm cenneti Bodrum’da kaçak yapılaşmaya karşı mücadele devam ediyor. Muğla Valiliği’nin talimatıyla harekete geçen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü denetim ekipleri, drone’larla koy koy, kaçak yapı avına çıktı. Bodrum Köşe bucak taranıyor.”

Birkaç gün önce yayınladığımız bu habere gelen yorumlar; yapılan işin hiç “inandırıcı” olmadığı yönünde. Kaçak yapılmış binanın, kaçaklarının belirlenmesi için ölçüm yapan drone kullanılabilir, ancak kaçak inşaat aramak için kullanılması, ikna edici değil.

Neden derseniz…

Benzeri bir haberi daha önce yorumlamıştım. Kaçak inşaata göz yumanlar cezalandırılmadığı sürece, kaçak kaçmadan devam edecektir.

Kimlerin göz yumduğu hepimiz tarafından bilinmektedir.

Kaçak olarak ihbar edilen veya yazılarımda yer alan yapılar için şu ana kadar ne yapılmıştır? Kocaman bir hiç. Aksine, kaçak yapı yapanlar, Bodrum Belediyesi’nin kadrolu sponsorları olmuştur.

Zai  Yaşam olarak faaliyet gösteren; içerisinde kütüphane, konser alanı, tiyatro, lokanta bulunan alanı ve sonradan yaptığı inşaatların kaçak olduğunu yazdım ne oldu, ben suçlu oldum yetkililer oradan çıkmaz oldu. Yazdıkça kaçak yapı yapanlar daha çok sevilir oldular.

Yüklü bir bağışla Bodrum Kadın Dayanışma Merkezi’ne, Zai Yaşam’ın işletmecisinin adı verilecekti, bağış alındı ama adı verilmedi. Sorduk bağış kime nasıl ve ne kadar verildi diye, çıt yok…

Kaçak yapıyı kim yapar, parası olan yapar…

Gariban kaçak yapı yapamaz, çünkü onu kimse idare etmez, görmezden gelmez. İllaki gücü olmalı ki kaçak yapabilsin. Zaten parası yok, yapı malzemesini alamaz. Gariban ancak, rantçıların sponsorluğunu yapar ve sürekli artan kiraları karşılamakla mücadele eder.

Sayın Muğla Valisi

Biz kendi arsalarına kaçak yapı yapanlardan vazgeçtik, artık olay arsızlığa vardı. Ancak kamu alanlarının gaspını içimize sindiremez olduk.

Kendi tabağındakini bitiren, bizim aşımıza göz diker oldu.

Bir örnek yereyim; yer Bitez Mahallesi, 428 ada 3 parsel ve yanında kamu alanı olan park. Yaklaşık 8 bin metrekarelik alan üzerinde bir adet tenis sahası ve yan siteye ait yüzme havuzu bulunmakta.

Kaçak Yapıyı Kim Yapar...

Kısaca; İmar Planında İbadethane olan yerde tenis sahası, park olan yerde yüzme havuzu. Buna kim göz yumuyor ve kaç yıldır göz yumuluyor?

Bu örnekler çoğaltmakla bitmez…

Kent halkı kendisine ait olan yerleri nasıl bilecek, nasıl sahip çıkacak. Yerel yöneticilere öneride bulundum, kamu alanlarına plakalar çakın ki, halk nerelerin kendilerine ait olduğunu bilsin.

Acı bir örnek vereyim…

Yer Türkbükü. Fiyatlarıyla ünlü bir otelin sahil kısmı, yerel yöneticilerin beceriksizliğiyle eski mülk sahibine küçük bir rakam karşılığı geri verilmiştir. Bunu yapanlar “eski mülk sahibi, hakkıdır” diye ahkam kesmesin, haksızlıklarda ne yaptınız ki diye sorarım.

Şimdi aynısı Eczacıbaşı Malikhane’sinin olduğu yerde yapılmak istenmektedir.

Rantın yüksek olduğu Bodrum’da; her bir metrekare kaçak yapı en az 15 bin TL’lik değer artışına neden olmaktadır. Aynı arsaya yapılan her kaçak yapı, aynı zamanda vergi kaçakçılığına neden olmaktadır.

Belediye Başkanı’nın, belediye kiracısı olduğu yere yapı kayıt belgesi aldığı bir ilçede, kaçak yapıyı nasıl önleyeceksiniz Sayın Vali…

Belediye kiracısı olarak tahliye ettiği yerin önünde, belediyeye ait olmayan bir parselde kaçak yapı diye, yapı kayıtlı bir yeri yıkan Belediye Başkanının olduğu bir yerde nasıl kaçak yapı önlenecek?

Bakalım Belediye Başkanı’nın, daha kaçak ne işleri çıkacak.

Orman yangınları sonucu; yapı kayıt belgeli olan ve yanan  yapıların tekrar yapılması için söz veren Belediye Başkanı’nın gazabına uğrayarak, yapı kayıt belgesi iptal edilenlerin durumu ne olacak?

Kısa olsun öz olsun…

Kaçak yapı aramak yerine, Bodrum’da ruhsatı yasal, imalatı yasal, yapı kullanma izni yasal olan yer aramak, herkesin hayrına olacaktır.

Vesselam

Yazarın Diğer Yazıları