DOLAR
34,7784
EURO
36,7823
ALTIN
2.946,32
BIST
10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Yağmurlu
10°C
Muğla
10°C
Yağmurlu
Pazar Yağmurlu
12°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
13°C
Salı Yağmurlu
14°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
15°C

“Makro Belediyecilik”

Kim ne derse desin, ben Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı yaratıcı buluyorum. Bir konuşmasında; “Boş işlerle uğraşmamak lazım, makro belediyecilik yapmak gerekir.” diyerek yeni bir terim ortaya atmıştı. O gün nutkum tutulmuş derin araştırmalara girmiştim.

Nedir bu Makro Belediyecilik …

Çok zaman geçmeden Sayın Aras “Makro Belediyecilik” konusuna fiili açıklık getirerek merakımı giderdi. Kendisine ufkumuzu açtığı için, teşekkür etmemiz gerekir.

Dünyanın yedi harikasından birisi olan Bodrum Mausoleum’a kuş uçuşu iki yüz metre mesafede, İmar Planında Kentsel Tasarım Alanı olan bir yere Mausoleum’u gölgede bırakacak bir yapı inşaa ettirerek tarihe geçmeyi hak etti.

Yağmurdan kaçalım derken, Bodrum doluya tutulmuştur.

Ne yağmur, ne dolu ve şuna inanıyorum ki; Bodrum’da belediye başkanı olmasa işler daha iyi yürüyecek.

Bodrum’un en işlek caddelerinden birisi olan Neyzen Tevfik Caddesi üzerinde Milta Marina’nın dibinde bir yapıkondu dikiliyor. Ben yapı diyorum, siz ne ad verirseniz artık.

Ahşap görüntülü, tamamen Bodrum mimarisine uygun, alttan tekerlekli, önden çekişli çakma karavan. Bodrum’a katma değer sağlanacağı düşünülerek, sosis ticareti yapılması uygun görülüyor, bir rivayete göre iş yeri ruhsatı da alınıyor.

“Kimin?” derseniz Kafeteryalar Kralı, Belediye Gıda A.Ş ‘ye ait değil.

Kimin olduğunun önemi yok, bu tür uygulamalarda kişi veya kurumların adını yazınca, biz kötü oluyoruz. Belediye veya Başkan aradan sıyrılıyor. Yazdığımız kişi veya kurumlarla karşı karşıya kalıyoruz ve düşman belleniyoruz.

Ne yazık ki bu işlere göz yumanlar ne soruşturma geçiriyor, ne de yargılanıyor.

Soralım yanıt verilemeyecek sorularımızı…

Bu yapı; alttan tekerlekli olunca, kanuna göre yapı olmuyor mu?

Eğer yapı değil karavan ise, Bodrum’da seyyar satıcılık yasak değil mi?

Bir taşıtın, yayaların kullandığı alanda ne işi var?

Yapı veya Karavan, Kentsel Tasarım Alanı olan yere konulmasına kim tarafından izin verilmiştir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ nın bilgisi ve izni dahilinde midir? Eğer izni varsa, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu neye dayanarak izin vermiştir?

Bu yapı Kentsel dokuya uygun mudur?

Elektrik, su, kanalizasyon bağlantıları neye göre yapılmıştır, kim hangi dayanağı gerekçe göstererek izin vermiştir?

İş yeri Ruhsatı verilmiş midir? Verilmiş ise, yasal dayanağı nedir?

Yapıyı oraya konduranla, Belediye Başkanı arasında ne gibi bir yakınlık vardır?

Asıl zurnanın son deliğine gelelim.

Bu yapının; gayri yasal olmasına rağmen görmezden gelinmesinin gelecekte açacağı sorunlar çok önemlidir. Kentin her yerinde bur tür yapılar görebilirsiniz. 750 kg altındaki, karayolu açısından karavanlar, her hangi bir ruhsata tabi değildir.

Belediye bu tür yapıları kanuna göre bina kabul etmiyor ise, yapı ruhsatı almasına da gerek yoktur.

Kendinize özelikle imarsız alanlarda iş yeri, konut yapmak istiyorsanız, her biri 750 kg altında olmak koşuluyla kendinize yetecek kadar karavan yaptırıp, yan yana koyarak ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Makro Belediyecilik budur işte…

Başkanımızı takdir ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Hiç bir emek karşılıksız kalmaz ve hiçbir şey eskisi gibi olmaz.

Vesselam…

Aktur tatil sitesi
Yazarın Diğer Yazıları