DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
26°C
Muğla
26°C
Açık
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Açık
24°C

Bodrum Çaresiz Değildir. Lakin Çare-Siz Değilsiniz!

velux

Bodrum Çaresiz Değildir. Lakin Çare-Siz Değilsiniz!

Son yerel yönetim seçimlerinin tamamlanmasının hemen ardından, yeni yönetim yerine ısınırken, ben nostalji demiştim. Fakat bilinç altı olduğuna, yaklaşan 2024 seçimleri öncesi kanaat getirdim.

Bodrum Belediye Meclisi, tarihinde ilk kez, Bodrum Antik Tiyatro’ da toplanmıştı. M.Ö. 4’üncü yüzyılda inşa edilen, Anadolu’nun bilinen ilk tiyatrolarından biri olan Bodrum Antik Tiyatro’ da yapılan toplantı, hoşuma da gitmişti.

Bildiğimiz gibi demokrasi deyince ilk akla gelen, Eski Yunan Şehir Devletleridir.

Antik Tiyatrolar, Eski Yunan Demokrasisinde kent meclislerinin toplantı alanı olarak kullanılmıştı. Bizlerin şu an yaşadığı topraklar, demokrasi tarihinde büyük öneme sahiptir.

Ancak…

Havasından mıdır, suyundan mıdır bilinmez, demokrasinin çıkış tarihinden bu yana Bodrum’da demokrasi adına hiçbir gelişme olmamış. 2019 yılında Bodrum Antik Tiyatroda yapılan bu toplantı, eskiye özlemin, bilinç altının dışa vurumundan başka bir şey değilmiş.

Eski Yunan demokrasinin kuralları ;

“Yurttaşlar (politai): yurttaşlar polis’in (kentin) yerli halkını oluşturan ve belli haklara sahip olan özgür kişilerdir. Polis’in ilk dönemlerinde yurttaşlık toprak sahipliğiyle (oikos) özdeşti.

Yabancılar (Metoikos’lar): genellikle zanaat ve ticaretle uğraşan yabancılar, özgür olmalarına karşın yine de hiçbir yurttaşlık hakkına sahip değillerdi. Yurttaşlık çeşitli maddi çıkarlar sağladığından, yabancılardan bazıları çeşitli yollarla kendilerini yurttaş kütüklerine yazdırmayı başarmışlardı.

Köleler: Hiçbir hakları ve özgürlükleri yoktu. Sayıları ticaret ve endüstride büyük atılım göstermişti. Köle, Yunanların gözünde üretim aracıydı. İnsan sayılmazdı.”

Bodrum Cumhuriyet Halk Partisinin, seçim kuruluna verdiği listeyi görünce ilk aklıma gelen, Eski Yunan Demokrasisi oldu.

Yurttaşlar (politai): Kendini Bodrum’un yerlisi olarak tanımlayan, lafta ayrımcılık yapmayan topluluklar. Bunlar diğer topluluklardan belki de 100 yıl önce Bodrum’a gelenler. Bir çoğunun büyük aile fertlerinin doğum yerleri, Bodrum dışındadır.

Yabancılar (Metoikos’lar): Bu kapsama girenler, benim gibi Yokuşbaşı’ ndan öte gelenlerin oluşturduğu yığınlardır. Çeşitli çıkar sağlayıp yerli halka entegre olan bireyler, yönetim kademelerine gelebilir. Örnek vermeyeyim kızarlar

Köleler: Bu grup, dışardan gelerek alın teriyle para kazanmak isteyen ve geçmişte sahillere ve çarşıya inmeleri yasaklanan emekçi kesimdir.

Merak ettiğiniz noktaya geldik…

Cumhuriyet Halk Partisi Başkan ve Meclis üye listesinin ilk yirmisine baktım, önceki döneme göre seçilme olasılığı olanları değerlendirdim. (kontenjan dahil)

Bodrum Yurttaşları : Başkan adayı Tamer Mandalinci ve meclis adaylarından toplam 14 kişi

Bodrum’da Yabancılar (Metoikos’lar): Çeşitli yollarla kendilerini yurttaş kütüklerine yazdırmayı başaranlardan 2 kişi. Etnik kimlikle “ayrımcılık yapıyoruz” diyerek, ayrımcılık yapılarak listeye alınan 2 kişi,

İthal aday ne yazık ki, Bodrum’da tanınmayan, bilinmeyen 2 Kişi

Bodrum’da Köleler: Bodrumlu olmayan, Memurlar, işçiler, emekliler, esnaf diyebiliriz. Hiçbir söz hakkı olmayan örgütsüz yığınlar.

Bu seçilmişliği “demokrasi” diye tanımlayan, kendi zekası yetmeyen, “yapay zekadan destek aldık” diyenlere bir çift laf edeyim. Yapay zekaya soru sormak, zeka işidir.

CHP’yi Devrimin Partisi olarak suçlamak yanlış elbette, konu tamamen kendini ilerici sanan feodal yapıda.

İşte böyle demokrasinin doğuşundan bu yana Bodrum’un hali, yorumu siz yapın.

Yerli aristokratların, süzme yancıları “sen hiç Ak Parti yi eleştirmiyorsun” diye süzme laf edecekler.

Benim siyasi anlayışım, henüz Ak Parti eleştirisine açık değil. Ak Parti eleştirisiyle ahali beni sevsin diye bir derdim de yok.

Benim açımdan Ak Parti hükümsüzdür…

Ancak; mevcut aday değerlendirmesi yapamayan, sağcıları aday göstermekte hünerli CHP’nin üyeleri, inanın yarın Recep Tayyip Erdoğan Ak Parti’den İstifa edip, CHP’ye geçse Genel Başkan, MYK, Parti meclisi dahil olmak üzere, tabanda büyük bir çoğunluk seçimi kazanmak uğruna, Recep Tayyip Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı adayı yapmaktan asla çekinmezler.

O zaman CHP adayı yüzde yüz oy alarak, 1. Parti olma tadına varır.

Bu, seçimde Ak Parti listelerini eleştirmeyeceğim anlamına gelmesin. Az kaldı her şey yerine otursun, boşa mürekkep harcamayayım dedim ki, liste bir fire verdi zaten.

Bodrum çaresiz değildir.

Lakin Çare-siz değilsiniz!

Vesselam

Bodrum Çaresiz Değildir. Lakin Çare-Siz Değilsiniz!

velux
Yazarın Diğer Yazıları