İnanç üzerinden siyaset yapmanın bedeli, her zaman ağır olur. Kimsenin inancı, ibadeti, kendi sosyal yaşantımızı doğrudan olumsuz olarak etkilemiyor ve bir müdahale söz konusu değil ise, kimseyi ilgilendirmez.
Bodrum Belediyesi Aralık 2019 Olağan Meclis Toplantısı’nda 4 üncü madde görüşülürken, ortam gerildi ve istenmeyen davranışlara neden oldu.
“Madde 4- İlçemiz Bitez Mahallesi, Gündönümü Mevkii, 2466 parselde kayıtlı taşınmazın, Belediye hissesine düşen kısmının Cemevi yapılmak üzere Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneğine tahsisine ilişkin alınan 02.11.2018 tarih ve 2018/106 sayılı meclis kararının iptal edilerek, mülkiyeti Belediyemize ait Bitez Mahallesi, 331 ada, 3 parselde kayıtlı ve imar planında “İbadet Yeri” olarak ayrılan taşınmazın Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneğine tahsis edilmesi teklifinin görüşülmesi.”
Belediye Meclis Başkanı Ahmet Aras, gündem maddesiyle ilgili gelen olumlu yada olumsuz tepkiler üzerine, bu maddenin imar komisyonuna havale edilmesini, meclisten talep etti. Oy birliğiyle İmar Komisyonuna havale edilen konu, bir sonraki mecliste karara bağlanacak denildi.
Bu karar ardından toplantıda bulunan, Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği üyelerinin tepkisine yol açtı ve salonu terk ederek meclis kararını protesto ettiler.
Başkan Aras, gelen tepkileri sakinlikle karşılayarak, meclis gündeminde bulunan diğer maddelerin görüşülmesine devam etti.
Aslında alınan bu karar bir kaos ortamı yaratmış, meclis kendi yetkisinde olan konu üzerinde, çifte standart uygulamıştır.
Peki kaos bunun neresinde…
Yapılan protesto sonrası mecliste kim ne konuştu, ne demek istendi, bunlara girip ateşe barutla gitmeyeceğim. Konuşanlar, ne konuştuklarını düşünseler, kendilerinden utanırlar.
Belediye meclisinde, konunun komisyona havale edilmesi için oy veren her üyenin, neden “evet” dediğini sorgulaması gerekir.
Yapılanın doğru bir tarafı yoktur, yanlışı savunmakta acizliktir.
Konu üzerine, Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği yetkilileri açıklama yaptı, Başkan Aras kadrolarıyla derneği ziyaret etti, dünde CHP Genel Başkan yardımcı ile birlikte CHP’li bir milletvekili derneği ziyaret ederek, konunun takipçisi olacaklarını belirttiler.
Kimin, ne dediğinin önemi yok, ancak bu konuda en üst düzeyde yetkili olan, Başkan Aras’ın ne dediğinin önemi var. Önemi, yetkisinden gelmektedir.
Konuyu özetleyebildiğim kadar özetledim..
Yanlış nerede…
Sevgili Fatih Bozoğlu’nun kaçırdığımız bazı konuları, yaptığı yayınlarla yakalamamız güç olmuyor. Başkan Aras toplantı sonunda Fatih Bozoğlu’na bazı açıklamalarda bulunarak iyi niyetini ifade ediyor ancak;
Sayın Başkan imar mevzuatı konusunda söyledikleriniz tamamen yanlış ,size bu bilgileri kimler aktarıyor bilemem.
Bitez Mahallesinde tahsise konu olan arsanın tamamı, imar planında ibadethanedir. Ancak; 25 yıllığına tahsis yapmak istediğiniz arsa, siz söyleseniz de söylemeseniz de, halka açıktır. Bitişikte bulunan arsa “Sosyal Kültürel Tesis Alanı”dır. Yani; “Biz sadece inşaat yapılacak alanı tahsis ediyoruz, arsanın tamamı değil.” derseniz hata yaparsınız. Ayrıca; Emsali:30 olan bir yerde, ister tek katlı, ister 2 kat yapı yapılabilir ki, ibadethaneler tek katlı olur. Amacının dışında kullanılamazlar.
Bunlar işin teknik ve hikaye kısmı…
Sayın Aras’a soralım, konu olgunlaşmadan neden belediye meclis gündemine alındı?
CHP Grubu, Grup toplantısında konuyu nasıl değerlendir ki, kendinizden emin olarak meclise getirdiğiniz bir konuyu, komisyona havale etmek zorunda kaldınız? Bir şeyi de belirtmeden geçemeyeceğim CHP Meclis Grubunun Başkanı, mevcut ilçe başkanıdır.
Sayın Aras, “Yapılacak Cemevi’nin projesini görelim bakalım, oraya yakışan bir yapı olsun.” diyorsunuz. Haklı gibi görünebilirsiniz.
Lakin…
Aylardan 5 Eylül 2019, Belediye Meclisi toplanıyor, gündem maddelerinden bir tanesi, yine ibadethane. Konu meclise geldiği gibi oy birliğiyle geçiyor. Rutin bir işlemmiş gibi söz alanda yok. Projeyi getirsinler görelim, sonra karar verelim diyende yok. Komisyona gönderelim, imarına baksın diyen hiç yok.
Biz yine karar sayısını verelim, başkan “uydurukçu basın” demesin. 5 Eylül 2019 tarih ve 2019/112 sayılı karar.
Cemevi yapılmasını, oy birliği ile komisyona havale eden meclis, başka bir ibadethane yapılmasına oy birliliğiyle olur verirken; olayın tahsis değil, bedelsiz olarak tapunun verilmesine karar veriliyor.
Sayın karar vericiler kararlarınızı verirken cesur ve anlaşılır olunuz. Karşı duruşlarda, çevir kazı yanmasın yapmayınız. Çifte standartçı olmayınız. Başınız gövdenizin üzerinde dik durabilsin.
Neden mi?
Avrupa insan hakları mahkemesi ve Yargıtay kararlarını incelerseniz, Cemevleri ibadethanedir ve diğer ibadethanelerin yararlandığı ayrıcalıklardan yararlanırlar.Daha önce Bodrum Belediyesi de, Cemevlerini ibadethane olarak kabul etmiştir.
Siz burada Cemevini komisyona havale etmediniz, insan haklarını komisyona havale ederek, topluca müşkül duruma düştünüz.
Kararlarınızı özellikle bundan sonrası için, tekrar tekrar düşünerek veriniz. Yoksa bu 5 yıl heba edilmiş olacaktır.
“Düşmanın Taşı Değil, Dostun Gülü Yaralar Beni” Pir Sultan Abdal
Vesselam…