DOLAR
35,4621
EURO
36,6331
ALTIN
3.078,10
BIST
9.799,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
14°C
Muğla
14°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
15°C
Cumartesi Açık
16°C
Pazar Çok Bulutlu
15°C
Pazartesi Az Bulutlu
14°C

Kalp doktoru açıkladı: Kalp krizi bu saatlerde meydana geliyor

Kalp doktoru kalp sağlığını tehdit eden 2 alışkanlığı açıkladı. Kalp krizleri genellikle bu saatlerde meydana geliyor…

Kalp doktoru açıkladı: Kalp krizi bu saatlerde meydana geliyor
A+
A-

Kalp-damar hastalıkları ve kalp krizleri dünya genelinde hızla artan sağlık sorunları arasında yer alıyor. Kötü beslenme alışkanlıkları aşırı stres, hareketsizlik, zararlı alışkanlıklar ve sağlıksız yaşam biçimleri, kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor.

Kalp krizlerinin neredeyse yarısı, 50 yaşına gelmeden önce yaşanıyor ve bu vakaların yüzde 25’i 40 yaşın altında meydana geliyor. Özellikle 45 yaş üstü bireylerde kardiyovasküler hastalıkların yaygınlığı oldukça yüksek. Dünya genelinde her yıl 18 milyon kişi, kalp krizi nedeniyle hayatını kaybediyor ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kalp damar hastalıklarını ölümler ve engellilikle ilgili en büyük neden olarak raporluyor. Türkiye’de ise, 2023 yılı itibarıyla ölümlerin yaklaşık yüzde 33,4’ü kalp-damar hastalıklarından kaynaklanıyor.

Kalp krizinin başlıca belirtilerinden biri, göğüs bölgesinde hissedilen ağrıdır. Bu ağrı, genellikle baskı ve ağırlık hissi şeklinde olup, göğüs kafesinin içine oturmuş gibi bir duygu yaratır ve bazen sol kola, boyna, omuzlara, sırta ve karına yayılabilir. Bunun yanı sıra, baş dönmesi, mide bulantısı, nefes darlığı, kolay yorulma ve kalp ritim bozuklukları da kalp krizinin diğer belirtileri arasında yer alır. Bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir, özellikle kadınlar için kalp krizi belirtileri daha az belirgin olabilir.

Kalp sağlığını korumak için sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları benimsemek büyük önem taşır. Dengeli beslenme, stres yönetimi, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan kaçınmak, düzenli egzersiz yapmak kalp sağlığını destekler. İnsanların yaptığı bazı alışkanlıklar, kalp sağlığını olumsuz etkileyerek kalp krizini tetikleyebilir. Bunlardan en önemlileri, uykusuzluk ve sabahları yapılan yoğun egzersizdir.

Kalp doktoru açıkladı: Kalp krizi bu saatlerde meydana geliyor

KALP KRİZİ GENELLİKLE SABAH SAATLERİNDE MEYDANA GELİYOR 

Uzmanlar, kalp krizinin genellikle sabah saatlerinde meydana geldiğini belirtti. Harvard Tıp Okulu’nda yapılan bir araştırma, sabah saatlerinde geçirilen kalp krizlerinin, günün ilerleyen saatlerinde yaşananlardan yüzde 20 daha fazla kalp dokusu ölümüne yol açtığını ortaya koydu. Ayrıca sabah saatlerinde, vücutta kalp krizine yol açabilen kan pıhtılarını önleyen hücrelerin daha az olması, sabahları kalp krizi riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Uzmanlar, sabahları yapılan yoğun egzersizlerin kalp krizine yol açabileceği konusunda uyarıyor. Bu, özellikle stres altında olan, yeterince uyumayan veya susuz kalan kişiler için daha büyük bir risk oluşturabiliyor. Profesör Srinath Reddy, sabah egzersizinin ertelenmesi gerektiğini ve iyi bir gece uykusunun kalp sağlığını korumada önemli bir rol oynadığını belirtti. Ayrıca, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), her gece 7 saatten az uyuyan kişilerin kalp sağlığı açısından daha yüksek risk altında olduğunu vurguladı. 

 

ETİKETLER: , , , ,