DOLAR
32,3653
EURO
34,9637
ALTIN
2.325,37
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C

Karaada’yı Kara Günler Bekliyor.

Bodrum Belediyesi Belediye meclisi aylık olağan toplantısını yapmak üzere, 6 Ağustos Perşembe günü toplanıyor.

Gündem maddesinde gözüme takılanları paylaşmak istedim.

Gündemin 4.maddesi ;

“Belediye Meclisinin 02.07.2020 tarih ve 2020/75 sayılı kararı ile İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, Mülkiyeti Belediyemize ait olan,  İlçemiz Konacık (Çırkan) Mahallesi, 259 ada 6 parsel numarasında kayıtlı 2.793,44 m² yüzölçümlü taşınmazın, fizik tedavi, rehabilitasyon, çok amaçlı sağlık ve tedavi hizmetleri vermek amacı ile Bodrum Sağlık Vakfına tahsisi ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 75/c maddesi uyarınca ortak hizmet kapsamında kullanılması teklifine ilişkin alınan 23.07.2020 tarih ve 2020/10 sayılı komisyon kararının görüşülmesi. (İmar ve Bayındırlık Komisyonu)”

Zaman zaman Bodrum Belediyesi gelen talepler üzerine, dernek ve vakıflarla projeler gerçekleştirmek istiyor. Gerçekleştirmesi de gerekli,ancak bu tür yatırımlar oldu-bitti’ye getirilmeden incelenmeli, boş yere dernek ve vakıflara umut verilmemelidir.

Fizik tedavi, rehabilitasyon, çok amaçlı sağlık ve tedavi hizmetleri vermek amacı ile Bodrum Sağlık Vakfına tahsisi yapılmak istenilen yer, Belediye Hizmet Alanıdır. Belediye hizmet alanında neler yapılabileceği kanun, yönetmelik ve imar planı notlarında belirtilmiştir.

Tahsis edilmek üzere gündeme alınan bu taşınmaz üzerinde böyle bir yatırım yapılabilir, ancak yasal olmaz yarın terki yapan kişi amacı dışı kullanım diye arsasını geri isterse ne yapacaksınız, biz uyarımızı yapalım, gerisi bilge meclis üyelerimize kalmış.

Benzeri bir olay Cem Evi yapılmak üzere planda ibadethane olan bir yer, Alevi Bektaşi Kültür Derneği’ne tahsis edilmiş, birkaç oturum tartışmaları sürmüştü, aynı uyarıyı yaparak umut olmayın demiştim.

Bildiğim kadarıyla; meclisin aldığı karar merkezi hükümet tarafından ret edildi. Görüşü alınan kurum, “Cem Evi ibadethane değildir, planda ibadethane olan bu yerde yapılamaz.” dedi. Sonuçlar ortadayken benzer sorunları yenilemenin ne anlamı var?

Bodrum Sağlık Vakfına, fizik tedavi, rehabilitasyon, çok amaçlı sağlık ve tedavi hizmetleri vermek amacıyla daha uygun bir yer verilebilecekken, karmaşık işlere ne gerek var?

Gündem Maddelerinden devam edeyim.

“8-İlçemiz Sazköy Mahallesi Kızılören Mevkii, 118 ada, 25-30-31-32 parsellere ilişkin Ekoturizm  Alanı Amaçlı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı teklifinin görüşülmesi.”

Birkaç kez konuyu gündem yaptım. “Kişiye özel imar planı” diye, pek tınlayan olmadı. Bu dört parselin sahibi aynı kişi, her ne kadar iki parsel başkasında görünse de, emanet olarak başkasında durmakta.

Kişiler tesadüfen de olsa, elde ettikleri erki kendi çıkarları için kullanmamalıdır.

Sazköy Mahallesinde ekoturizm olarak yapılan plan büyük bir alanı içerse, bölge halkının da görüşleri alınsa, söylenecek söz yok. Lakin kişiye özel olarak yapılan bu planın, Bodrum Belediye Meclis Üyesi İlhami Özden’in kardeşine ait olması, bir erkin çıkar amaçlı olduğunun göstergesidir.

Meclis üyesi İlhami Özden; aynı zamanda Muğla Büyükşehir Belediye Meclis üyesidir. İmar Planının  1/beş binlik kısmı aylar önce büyükşehir meclisince onaylanmıştır.

Bu uygulama, bölge halkına yapılan haksızlıktan öte bir olay değildir.

Başka bir gündem maddesi de Bodrum’da yaşayanların aklıyla alay etmektedir.

“14-Bodrum Belediye Başkanlığı adına, mülkiyeti Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait olan, Pınarlıbelen Mahallesi 138 ada 56 ve 57 parselde kayıtlı 18.569,96 m², Dereköy Mahallesi 221 ada 15 parselde kayıtlı 9.159,73 m², Çamarası Mahallesi 113 ada 22 parselde kayıtlı 26.319,78 m² yüzölçümlü taşınmazların açık teklif kiralama ihalelerine  katılmaya, ilgili yasalar gereğince yürütülecek tüm iş ve işlemlerde münferiden yetkili olmak üzere Bodrum Belediye Başkanı Ahmet ARAS’ a yetki verilmesinin görüşülmesi.”

Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın kiralama ihalesine katılmak üzere yetki istediği yerin ihalesi, 17 Haziran 2020 tarihinde saat 10 ‘da Aydın’da yapılmıştır.

Yani Başkan; geriye dönük yaptığı bir iş için yetki istemektedir.

İşin vahim tarafı 17 Haziran da yapılan bu ihaleye Bodrum’dan yaklaşık 15 kişi de katılarak, tarımsal alanda üretim yapmak istemişler, Bodrum Belediyesi kendilerine rakip olmuş ve ihale bedelinin çok çok üstünde bir bedelle ihaleyi almıştır.

Yani yetkisi yokken ihaleye girmiş, ihaleyi almış, şimdide yasal kılıfını hazırlamak için meclisten yetki ister.

Bodrum Belediye bu ihalede kamu zararına yol açmıştır. Aynı zamanda kendi çiftçisine rakip olmuş ve bölgedeki tarla kiralama bedellerinin gereksiz artışına neden olmuştur.

Toplam dört parselin ihale bedeli 34 bin Türk lirası, ihale sonucu bedel yaklaşık 250 bin Türk lirası. Bu tarlalarda ne ekip biçilecek’de Bodrum Belediyesi yıllık kira bedellerini karşılayacak.

Bakalım Bodrum Belediye Meclisi geriye dönük olan bu işleme, tıpış tıpış el kaldıracak mı…

Şimdi gelelim en önemli maddeye. Meclis gündemine gelen bu maddeye Bodrum Halkı, ne diyecek çok merak ediyorum.

“15-İlçemiz Kumbahçe Mahallesi, Karaada Mevkii 676 ada 1 parsel sayılı 55.359,05 m² yüzölçümündeki  Belediyemiz taşınmazı ile ilgili Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular İşletme Ruhsatı sahibi BE Jeotermal Turizm Yatırımları Sağlık Denizcilik Eğlence Hizmetleri  Anonim Şirketine 10 yıl süreyle tahsisi/ kiralanması talebinin 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu 4.,6.,12. ve 17.maddeleri ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 15.ve 18.maddelerine istinaden görüşülmesi.”

Bu konu, tek başına ele alınacak ve irdelenecek niteliktedir.

Karaada’nın sonu hazırlanıyor desem, az söylemiş olurum. Belki de; Bodrum’un sonu olacak bir durum hasıl olabilir.

Kısaca Karaada da Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular İşletme Ruhsatı 2012 yılında 99 yıllığına alınarak, tüm ada maden arama yetkisiyle birileri tarafından ipotek altına alınmıştır. Görünen o ki; alan kişi bu yetkiyi başkasına devretmiş durumdadır.

Yani niyet Jeotermal kaynaklar değil de, bu gerekçe gösterilerek, turizme açılmaya çalışılmakta. Halen Planlarda Turizm merkezi görünmekte olan yer, bir gece ansızın tamamen imara açılmış olabilir.

Halen mülkiyeti belediyede olan yerde, sıcak suyun olduğu mağara maden arama yetkisi olan firma tarafından çalıştırılmaktadır.

2012 yılında Jeotermal Kaynakların aranması için yetki alan kişinin, o dönemde bir medya kuruluşuna verdiği beyanat şöyle ;

“İşadamı Ayhan Yaşar, Kara adayı üzerindeki işletmeyle birlikte 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu kapsamında 99 yıllığına kiraladığını bildirdi.
Ada üzerine doğayı bozucu, yüksek binalar yapılmayacağını belirten Yaşar, “Adaya doğa ile bütünleşecek jeotermal tesis yaparak turizmi 12 aya çıkarmayı planlıyoruz” dedi. “

Belediye meclisinin görüşeceği konu çok önemli; yasal olarak iyi incelenmesi gereken bir konu, oldu-bitti’ye getirilmemeli.

Belli ki Ayhan Yaşar, aldığı ruhsatı başkasına devretti.

Karaada’yı kara günler bekliyor.

Vesselam…

Aktur tatil sitesi
Yazarın Diğer Yazıları