DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
20°C
Muğla
20°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Açık
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Kiracıyı Banker mi Sandınız ?

velux

Bodrum’da kiralık ev arıyorsan yandığının resmidir. Hadi buldun diyelim kiralık evi, istenilen kirayı vermek kolay değil, aylık olarak öderim dedin, o da yetmiyor yıllık peşin + depozito + kira sözleşmesi + tahliye taahhütnamesi v.s

Bunlarla bitse iyi …

Önce emlakçı, sonra ev sahibi, sonra avukat, yazılı sözlü mülakat, referans, iyi hal kağıdı, önceden oturduğun son beş yıla ait kira sözleşmeleri ve ödemelerin düzgün olduğuna dair belge.

Bankalardan kredi notu, önceki ev sahibinden bonservis. Konu komşudan helallik evrakları. İnsan evlenirken bu kadar sorgulanmıyor, ev kiralarken olmayacak şeyler istenir oldu.

Yüksek kiralar bir kentte ne gibi sonuçlara yol açar.

Öncelikle güvenlik, sağlık, eğitim gibi sorunlar meydana gelir, sonra kaçak yapılaşma gecekondulaşma meydana gelir. Bireysel ve toplumsal ahlak bozulur.

“Eskiden kapımıza kilit vurmuyorduk.” manileri yükselse de iş görmez, feryatların kimseye yararı olmaz.

Çıkar şimdi bir mülk sahibi kiracılarına veryansın etmeye başlar, yediği kazıkları anlatır. Kiracıyı yolunacak tavuk görürsen başına gelecekte odur, buna da ava giderken avlanmak denir.

Her birey haklı

Kişi kendinden bilir işi, insanın fikri neyse zikri de odur. Hepimiz ahlak abidesiyiz; kiracı öder mi ödemez mi, çalar mı kaçar mı diye sorgularız, kendi yaptığımız kaçak yapıları kiraya verirken ne kadar ilim irfan sahibi olduğumuzu ve emeklerimizin eseri olan artı değerlerimizin kutsallığından söz ederiz.

Bir hesap yapalım; ortalama kira üzerinden bir memur, Bodrum’da görev yapacağına başka yerde görev yapsa kendi konutunun sahibi olur.

2022 yılında tüm memurların net maaşları Bodrum’daki ortalama kiranın altındadır. Sadece kira ödemeyle iş çözülmüyor elektrik, su , çocukların okulu. Evde eşler çalışıyor olsa dahi karşılanamaz boyutta.

Kim gelir Bodrum’da çalışmaya, sonrada çıkar biri “benim memurum işini bilir.” Der, zamanında dendiği gibi. Ölünden, dirinden para alırlar.

Sadece memurlar için geçerli değil bu durum…

Diğer tüm sektörlerde bir kentin çarklarının dönebilmesi için çalışanların tamamı için aynı sorun geçerlidir.

Eee ne yapalım bedavaya mı verelim? Bedavaya vermeyin, vermiyorsunuz da ancak elinizi cebinize değil vicdanınıza koyun.

Yan yana iki konut, proje aynı fiziki koşulları farklı. Mukayesesi kira açısından yapılıyor “aynı ev” diyerek aynı sitede dahi mülk değerleri bir birinden farklı olmasına rağmen, gözümüzü para bürümüş. Site bu ya müştemilatıyla, havuzuyla, kamu alanına tecavüz etmiş, bunu dahi kendilerine hak olarak görmekteler.

Mart ayında emlak vergilerini öderken hiç feryat etmeyin, mülk sahipleri eden buluyor bir şekil de. Depozitoyu cebinize atmayın, yasal olarak kiracı ile ortak depozito hesabına yatması gerekir bedelin.

Aksi taktirde gelir kaydedilip vergisinin ödenmesi gerekir, şu ana kadar depozitonun geri verildiğini hiç duymadım.

Kiraların gerçeğinden çok yükselmesi, aslında yüksek değil de ödenemez duruma gelmesi. Hem iktidarın, hem de yerel yönetimin suçudur.

Derhal çözüm üretilmeli…

Kiracıyı Banker mi Sandınız ?

Vesselam…

(Bazı konut ve işyeri kiraya verenlerini yazımdan ayrı tutuyorum)

Yazarın Diğer Yazıları