DOLAR
38,4859
EURO
43,8764
ALTIN
4.092,99
BIST
9.078,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Yağmurlu
13°C
Muğla
13°C
Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
16°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
23°C

Neden yemek yedikten sonra bile tatlıya yerimiz olur?

Bilim insanları, şekerli yiyeceklerin beynimizdeki ödül merkezini nasıl aktive ettiğini araştırdı. İşte bu yüzden yemek yedikten sonra bile tatlıya yerimiz oluyormuş…

Neden yemek yedikten sonra bile tatlıya yerimiz olur?
25.03.2025
6
A+
A-

Bilim insanları tatlılara olan düşkünlüğümüzün arkasındaki gerçek nedeni araştırdı. Yapılan bir araştırmada, bir grup fareye bir gün boyunca yemek verilmedi ardından 90 dakika boyunca standart besinlerle beslendi. Sonrasında, farelere 30 dakika boyunca ya tatlı bir yiyecek ya da standart bir yiyecek sunuldu. İlginç bir şekilde, fareler tatlıyı tercih etti ve şekerli yiyecekle, standart yiyeceğe göre altı kat daha fazla kalori aldı.

Araştırmacıların açıklamasına göre bu durum, yüksek şekerli yiyeceklerin beyinde bulunan pro-opiomelanocortin (POMC) nöronlarını aktive etmesinden kaynaklanıyor. Standart yiyecekleri tükettiklerinde, farelerin beyinleri tok olduklarını bildiriyordu, ancak tatlı yedikleri zaman, beynin ödül merkezi devreye girerek onlara daha fazla yemeleri gerektiğini söylüyordu.

Araştırmacı Henning Fenselau, bu durumu şu ifadelerle açıkladı:
“Evrimsel olarak, şeker doğada nadir bulunur ancak hızlı enerji sağlar. Beyin, şeker bulunduğunda, daha fazla alım için programlanmış durumdadır.” 

Şekerin vücutta hızlı enerji sağlama gücü, beynin bunu ödül olarak görmesini sağlıyor ve dolayısıyla beynimiz, her tatlıda daha fazla istememizi sağlayan opioid ve dopamin salgılar. Bu araştırma fareler üzerinde yapılsa da önceki çalışmalar insan beyninin de benzer şekilde şekerle aynı bağımlılık yapıcı etkiye sahip olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmalar, şekerin zamanla madde bağımlılığına benzer davranışsal ve kimyasal değişikliklere yol açabileceğini gösteriyor.

ETİKETLER: , , ,