Kaldığımız yerden devam edelim, yanan yerlerin rehabilitasyonu ve örnek köy projesi nedir, ne değildir bir bakalım.
Bodrum için seçilen üç mahalleden bahsetmiştim geçen yazımda. Pınarlıbelen, İrmene ve Çamlık Mahalleleri rehabilite edilecek, örnek köyler haline getirilecek.
Kim tarafın? OPET tarafından.
OPET’in hissedarlarından Fikret Öztürk, aynı zamanda Bodrum Spor’un sahibi olarak bilinmekle beraber İrmene’de bulunan Regnum Golf Clup projesini hayata geçirip, yap sat işini yapan firmanın da hissedarıdır.
Bu doğrultudan konuyu ele alırsak, bu üç mahallenin neden OPET tarafından rehabilite edildiği daha anlaşılır olacaktır.
Pınarlıbelen Ovası; ülkemizde koruma altına alınan 61 ovadan biridir. Koruma alanı ilan edilmesi gerekçelerinden bir tanesi;
“Büyük ova belirlemede, ovada bulunan tarım arazisinin alan büyüklüğünün yanı sıra tarımsal üretim potansiyeli, ülke ve bölge tarımındaki önemi ile erozyon, çoraklaşma, kirlenme ve amaç dışı kullanım gibi tehditlerin olumsuz etkileri nedeniyle arazi bozulma risklerinin yüksek olması hususları dikkate alınır.” (Toprak Koruma Kanunu)
“Golf alanıyla buranın ne ilgisi var?” diyeceksiniz.
Konum olarak Pınarlıbelen Ovası içerisinde değil, ancak yanı başında olan Regnum Golf Clup, koruma alanı ilan edilen alan içerisindeki yer altı sularını sondaj yaparak golf alanını sulamakta, barınma için yapılan konutların havuzları, bahçelerin suları buradan temin edilmektedir.
Golf alanlarına karşı değilim, oynamasını bilene …
Golf alanı imara açılırken, toplumun ikna edilmesinde, köylünün susturulmasında zamanın CHP’li meclis üyelerinin katkısı büyüktür. Zamanın belediye başkanı da daha sonra CHP ye geçmiştir.
Golf alanı imara açılmış ve yapı ruhsatları verilmiş. Şimdilerde bir taraftan inşaat yapılıyor, bir taraftan villalarına yerleşenler çiçek suluyor.
Yer imara açılırken denmiş ki….
Plan Notlarından Bazıları
1.11. BU PLAN KAPSAMINDA KALAN ALANDA SU İHTİYACININ KARŞILANMASI İÇİN KESİNLİKLE YER ALTI SU KAYNAKLARINDAN YARARLANILMAYACAKTIR.
1.12. BU PLAN KAPSAMINDA KALAN ALANDA, PLAN RAPORU VE EKLERİNDE SUNULAN “TOPRAK” VE “SU” RAPORUNUN ÖNERİLERİ OLAN ALT YAPI ÇALIŞMALARI TAMAMLANMADAN İNŞAAT RUHSATI VERİLMEYECEKTİR
1.13. PLANLAMA ALANI İÇİN YAPTIRILAN “SU” AÇIKLAMA RAPORUNUN ÖNERDİĞİ “YAĞMUR SUYU DEPOLARI”, “YAĞMUR SUYU DRENAJ ŞEBEKESİ”, “TERFİ MERKEZİ”GİBİ ÇÖZÜMLERE İLİŞKİN ALT YAPIYA İLİŞKİN PLAN VE PROJELER YAPILMADAN İNŞAAAT RUHSATI, ADI GEÇEN ALT YAPI TESİSLERİ TAMALANMADAN DA YAPI KULLANMA RUHSATI VERİLMEYECEKTİR
1.14. BU PLAN KAPSAMINDAKİ ALANDA ARITMA TESİSİ YAPILMASI ZORUNLUDUR. ARITMA TESİSİ İLE BİRLİKTE TÜM ALTYAPI TESİSLERİ TAMAMLANMADAN VE MAHALLİ ÇEVRE KURULUNDAN DEŞARJ İZİN BELGESİ ALINMADAN YAPI KULLANMA RUHSATI VERİLEMEZ
1.15. PLAN RAPORU EKLERİNDE Kİ “SU RAPORUNDA”, SU İHTİYACANI GİDERMEK İÇİN BİR ÇÖZÜM OLARAK ÖNERİLEN “DENİZ SUYU ARITMA TESİSİ” PLAN VE PROJELERİ YAPILMADAN, İSKAN VERİLMEZ
2.3. ELEKTRİK, SU, KANALİZASYON, HABERLEŞME VE BENZERİ GİBİ TEKNİK ALTYAPI TESİSLERİNE AİT PROJELER İLGİLİ KURULUŞLARCA ONAYLANMADAN İNŞAAT RUHSATI; BU TESİSLERİN TAMAMI BİTİRİLMEDEN İSE KULLANMA RUHSATI VERİLEMEZ. BU ALANLARDA ELEKTRİK VE HABERLEŞME ALTYAPISININ TOPRAK ALTINA ALINMASI SAĞLANACAKTIR. HAVAİ ELEKTRİK HATTI KESİNLİKLE GEÇİRİLEMEZ.
İmar planı diyor ki; “suyu denizden getir, arıt ve kullan.” Peki bu alanda böyle bir tesis yapılmış mı? Tabi ki HAYIR.
Bu tesisler yapılmamışsa, imar plan notlarına aykırı olarak neden yapı ruhsatı yapı kullanma izinleri verilmiş, halen yapı ruhsatları yenilemesi yapılmaktadır ve inşaatlar devam ediyor, edecekte.
Peki su nereden geliyor buraya? Bir tanesinin yerini yazayım; Pınarlıbelen Mahallesi’nden tarla alınmış tarım yapacaklar diye, sondaj izni verilmiş, yanında başka kuyular mevcutken. Oradan borularla kamu alanlarından taşınarak, golf alanına götürülmekte. (Rehabilite edilecek alan içerisinde 16 adet derin kuyudan su çıkarıldığı, yeraltı sularının seviyesinin düştüğü bazı çiftçiler tarafından iddia edilmektedir.)
Devlet Su İşleri Bodrum Yarımadasında su sondaj izni vermemekte. Yer altı suları tuzlanırsa bunun geriye dönüşü olmadığı gibi, tarımsal alanların kaybına neden olunacak.
Yanı koruyoruz denilen Pınarlıbelen ovası yer altı sularının, amaç dışı kullanımıyla, gelecekte kuraklığa neden olabileceği ihtimali vardır.
Köylerimiz örnek köy olacak, yeni okullara kavuşacak, yolları yapılacak. Evlerin kapıları ve pencereleri boyanacak. Bir kısmımız golf villarına temizliğe, bahçe bakımına, bir kısmımız sebzesini meyvesini taşımaya, belki de çoğumuz bu alanın bekçileri oluvereceğiz.
Gelenler, yer satın alanlar bizleri pırıl pırıl görsün ki; yatırımcılar daha çok gelir elde etsinler.
Evet sermaye bir yandan, kamu idarecileri bir yandan ruhumuzu bozmakta. Aslında iyi tespitte bulunmuş Fikret Öztürk, “hepimizin rehabilitasyona ihtiyacı var.”
Bodrum Spor’un adına ihtiyacım yok diyenlerin ovasının suyuna ihtiyacı var.
Devam edecek. Yapı ruhsatları hangi kriterlere göre verildi, inşaat emsalleri ve yerinde her şey kuralına uygun mu? Kaçak yerler nereler…
Hayalimizin evlerini alırken, hayalet şehirlerin fertleri olmayalım.
Vesselam
Not: Pınarlıbelen ovası; 2226 Hektar alana sahiptir. Bu verimli topraklarda yüksek kaliteli tütün yetişebildiği gibi, her türlü meyve ve sebze yetiştiriciliği de yapılabilmektedir.