DOLAR
32,5638
EURO
34,9584
ALTIN
2.445,56
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
26°C
Muğla
26°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Açık
24°C

Yerel Esnafı Koruyalım

Yerel Esnafı Koruyalım

“Sokağa çıkma yasağı sağlık açısından faydalı mı?” tartışması bir kenara, elinde ürünü olan yerel üreticiler için ekonomik açıdan ciddi zararlara neden olabiliyor.

Bitez Mahallesinde yumurta üreticisinin marketlerin kapalı olmasıyla elinde kalan 5 bin adet yumurta, Bodrum Belediyesi tarafından alınarak, üreticinin belki de ticari yaşamı kurtarılıyor.

“Aman canım 5 bin yumurta ne olacak” demeyin…

Yumurta üreticisi basına açıklama yapıyor  “en zor anımda imdadıma yetişti” imdada  yetişen kim? Bodrum Belediyesi.

Bodrum Belediyesi, telef olacak ürüne ne kadar para ödedi bilmem ama, kendi adıma kent paydaşı olarak helali hoş olsun demek istiyorum.

Doğru bir davranış, hem ürün ekonomiye döndü, hem üretici zarar etmemiş oldu.

Bodrum Belediyesi mutlak yumurtaların ihtiyaç sahiplerine dağıtımı gerçekleştirmiştir. Olması gerekende budur. Şu zorlu günler geçtikten sonra üretici ve tüketici mutlak buluşturulmalı ve yerel ürünler öncelikle iç pazara, üretim fazlasını da, Bodrum dış pazarına sunulmalıdır.

Bodrum Belediyesi ve bağlı iktisadi kuruluşu Belediye Gıda A.Ş mutlak tüm ihtiyaçlarını Bodrum esnafından almalıdır. Sadece belediye değil, Bodrum’da faaliyet gösteren tüm meslek odaları, dernekler ve onların iktisadi kuruluşları, bu yöntemi kullanmalıdır.

Bodrum esnafı, şirketler, tüketiciler, yatırımcılar öncelikli alış verişlerini Bodrum’dan yapmalıdır. Bodrum dışından gelen çantalı pazarlamacılar yerine iç pazarımızı geliştirip, alım gücümüzü güçlendirerek daha ekonomik girdiler sağlamalıyız.

İçinde bulunduğumuz günler, birbirimize ne kadar çok ihtiyacımız olduğunu göstermiştir.

Bodrum Belediyesi’nin , Bodrum’a yatırım yapan firmaların dahi yerel esnaftan ürün almalarını, taşeronlarını Bodrum’dan tercih edilmelerine vesile olması gerekir.

Her birimiz ekonomik alanda güçlü olabilmeliyiz ki sosyal alanda güçlü olabilelim. Bodrum’u tanımayan, bilmeyen belki de yaşamında Bodrum’u hiç görmemiş kişilere yaptırılan projelerle, yeni Bodrum yaratılmasının da önüne geçilmelidir.

Dün kaleme almıştım Bodrum Belediyesi’ne destek olmalıyız diye…

Merak ediyorum ?

Bodrumda faaliyet gösteren ve ucu dışarıda firmaların, zor günlerimizde ne katkısı olmuştur?

Bodrum’un havasından, suyundan, etinden, sütünden, kemiğinden,  parasından, rantından faydalanan kuruluşlar Bodrum’a ne fayda sağlamıştır?

Bankalar, Özel Hastaneler, Özel Okullar, Otel zincirleri, Turizm kartelleri, AVM ler, Marinalar, Hava alanında faaliyet gösteren firmalar, büyük araç kiralama firmaları, yüzlerce konut yapanlar. Bu işin neresindeler?

Zincir marketler fiyat indirimine gitmiş midir? İhtiyaç sahipleri için, Belediyeye bedelsiz ürün vermiş midir?

Milyar dolarlık yatırım yapanlar, Bodrum’un sırtından para kazananlar, kaçak yapı yaparak, türlü oyunlarla imar yasalarını delenler nerededir?

İsim isim yazmak istemiyorum şu an… Lakin soracağım hep, Bodrum’dan fayda sağlayıp, faydası olmayanları.

Şu marka gelsin, bu marka gelsin diyenler, zincir otelleri, AVM leri, Özel Hastaneleri, Özel Okulları destekleyenler neredesiniz?

Bodrum’un parası hortumlanırken, “yatırımcıya destek olalım” diyenler neredesiniz? “Hiç kimse kırk yıl önceki Bodrum’u özlemiyor.” diyenler neredesiniz?

Esnafın, dar gelirlinin, zora düşenlerin elini tutmaya çalışan Bodrum Belediyesi, bu işe ne kadar dayanır.

Bodrum’un esnafı zor duruma düşüyor, çıkmazdan kurtulmanın yollarını bulmalıyız.

Dün ekmekten örnek vermiştim, “Bodrum Belediyesi 15 bin ekmek ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtıyor.” diye, görünen o ki 15 binden fazla ekmeğe ihtiyaç var.

Bodrum Belediyesi, kamu binaları, sokaklar, yollar, özel veya resmi araçlar, talep halinde özel konutların hijyeni, maske dağıtımı, hijyen malzemesi dağıtımı, ihtiyacı olana gıda dağıtımı gibi, bir çok alanda çalışmalar yapmaktadır.

Bu gün bir örnek daha vereceğim…

Sokak hayvanlarının beslenmesinin maliyetini hiç hesapladınız mı? Sadece dağıtılan mamanın maliyeti günlük 5 bin TL.

“Biz bu çalışmaları görmüyoruz.” diyenler olacaktır elbet, belediye yetemeyecek, yetmesi de olası değildir. Günlük 3 bin çağrı gelen belediye, bu çağrılara nasıl yanıt verebilir?

Bodrum’da faaliyet gösteren bir çok esnaf, karınca kararınca 65 yaş üstü insanlarımız başta olmak üzere, insanlarımıza destek olmaktadır. Hepimiz birbirimize el uzatmalıyız. Ayıbımız varsa örtmek değil, çözmek zorundayız.

Hep birlikte bu günleri yaşanacak hale getirelim…

Vesselam…

Sosyal mesafeni koru, mecbur değilsen “Evinde Kal”

Yazarın Diğer Yazıları