DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
18°C
Muğla
18°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
23°C
Çarşamba Açık
21°C

Amerikan Hastanesi’ne Elektro ŞOK!

velux

Amerikan Hastanesi'ne Elektro ŞOK!

Amerikan Hastanesini kim kurtaracak diye yazdım, Bodrum Belediye Meclisi İmar Komisyonu, “Amerikan Hastanesi nasıl kurtulur.” dedi.

Dedi diyorum, dedikleri bir şey yok, direk icraat peşindeler.

Dün yapılan Belediye Meclis Toplantısında; 2. Gündem maddesi Amerikan Hastanesinin yapı ruhsat ve eklerine aykırılığının nasıl giderileceği ve ek inşaatın nasıl yapılacağının kılıfının hazırlanmasında uygulanacak yöntemle ilgiliydi.

Gündem Maddesi

“Belediye Meclisinin 06.02.2020 tarih ve 2020/29 sayılı kararı ile İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen, İlçemiz Türkkuyusu Mahallesi, 1205 ada, 1-69-70-71 parsel numaralı taşınmazların bulunduğu alanda Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca alınan tescil kararları, yenilenen 22-A kadastro verileri ve artan nüfus verileri nedeniyle mevcut sağlık hizmetlerinin niteliğinin artırılmasına yönelik  hazırlanan Koruma Amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği teklifine ilişkin alınan 28.02.2020 tarih ve 2020/5 sayılı komisyon kararının  görüşülmesi.”

Gündem maddesi meclis oturumunda görüşüldü, imar komisyonu ek süre istedi. Yasa değiştiği için, “uygundur” kararı alamayan komisyon, yeni yol ve yöntemler peşinde.

İmar Komisyonu Başkanı Dursun Göktepe, değişen yasayla ilgili, bakanlıktan görüş alarak konuyu değerlendireceklerini, ifade etti.

Ne olmalıydı…

20 Şubat 2020 Tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren,

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN,

Amerikan Hastanesi’nin kurtarılma çalışmalarını alt üst etti.

Kanunun 12. Maddesi ikinci paragrafı,

“Parsel bazında; nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini arttıran imar planı değişiklikleri yapılamaz.”

Diyor.

Bir yolu yok mudur bunun, vardır elbet, ama o yolun aşılması güç, aslında olanaksız. Aynı kanunun aynı maddesinin dördüncü paragrafı,

“Taşınmaz maliklerinin tamamının talebi üzerine ada bazında yapılacak imar planı değişikliği sonucunda değerinde artış olan arsanın artan değerinin tamamı değer artış payı olarak alınır. Değer artış payı bedelinin tespitinde 2942 sayılı Kanunun 11 inci maddesinde belirtilen bedel tespit esasları gözetilir.”

Dün görüşülen madde üzerinde İmar Komisyonu değişen yasayı gerekçe göstererek, talebin “reddi” kararı alması gerekirken, neden ek süre istemiştir?

Çok açık ve net aslında. İmar planı değişikliğinin kabul edilerek, Amerikan Hastanesinin mevcut durumundan kurtarılması gerekiyordu.

Kim kime ne söz verdi bilmem…

İlgili bakanlıktan görüş alacaklarmış, ne zamandan beri komisyonlar bakanlıkla yazışır hale geldi. Belediye meclis komisyonları yasa ve yönetmelikler çerçevesinde dosya üzerinden karar verirler. Başkaca bilgi, belge ve görüş alınması gerekiyorsa, meclis kararıyla ilgili birime gönderilir, gelen sonuca göre tekrar meclis gündemine gelmelidir.

Söz verdik yapamadık, ne yapmalının yanıtı,

Değişen kanunla imar planı değişikliği hayal olan ve kurtarma çalışmaları sonuç vermeyen Amerikan Hastanesine, imar için hayat vermeye çalışan imar komisyonu, “elektro şok”  uygulamayı hedeflemektedir. İstedikleri kadar şok uygulasınlar. Aman dikkat etsinler, Amerikan Hastanesi’nde Yoğun Bakım Ünitesi bulunmamaktadır.

Ben yazayım olacağı…

İlgili bakanlığa yazacakları yazıda diyecekler ki,

“İmar planı değişikliği talebi, mevcut yasa değişmeden önce meclis gündemine gelmiş ve komisyona havale edilmiştir. Yani başlayan işlemler, kanun kapsamı dışında tutulmalıdır.” denilecek.

Bakanlıkta “hadi oradan be” diyecek..

Yasa koyucu; “Başlayan işlemler için tamamlanma süresi vermeyi bilmiyor da, siz mi biliyorsunuz?” diyerek konuyu kapatacak.

Sam Amca’nın Hastanesi için, KOÇ Amca devreye girip bakanlıktan farklı bir görüş çıkartabilir mi, tabi ki bu mümkün.

Yada başka türlü nasıl çözülür, Amerikan Hastanesi’nin olduğu bölgede komple plan değişikliğine gidilebilir, lakin bunların hiç birisi alavere dalavere olmadan çözülemez.

Peki Türkiye’nin en büyük sermaye grubu olan Koç grubu,  neden bu küçük işlerle uğraşmaktadır. Birileri mevcut durumun üstünü örtüp hallederiz mi demiştir?

KOÇ Grubu, kendi adını neden tartışılır hale getirmiştir?

Yasa ve yönetmeliklerde gedik arayarak çözüm arayan İmar Komisyonu üyelerinin, KOÇ Grubunun plan değişikliği işlerini takip eden kişi veya kişilerle bir ilgisi var mıdır? Meclis gündemi görüşüldüğü gün Bodrum’da olan bu kişi ile, görüşme yapmışlar mıdır?

Amerikan Hastanesi’ne, yapı olarak ruhsat ve eklerine aykırılıkları varken, neden işlem yapmaz, Sayın Başkan Aras? Yoksa gücü, başını sokacak ev yapanlara mı yetmektedir?

Akyarlar ve Aspat’ta son dönemde verilen yapı ruhsatları gibi, bunu da mı oldubittiye getirmek istiyor?

İş bitiricilerin, hevesleri kursaklarında mı kaldı?

KOÇ Grubu Amerikan Hastanesi’nin imar planı değişikliği talebinden vazgeçip, o alandaki tarihi ortaya çıkararak, tüm yapıları açık ve kapalı müze haline dönüştürmelidir.

KOÇ Grubu’na hastane yapması için arsa mı yok?

Vesselam…

Aktur tatil sitesi
Yazarın Diğer Yazıları