DOLAR
32,3195
EURO
35,0491
ALTIN
2.308,99
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Bodrum Borçlandırılıyor…

Bodrumhaber.com birkaç gün yayın kesintisine uğradı. Kaldığımız yerden devam etmekte fayda var. Verilerimiz kayboldu ama benliğimiz ve belleğimiz yerinde.

Bütçe Bütünlemeye mi kaldı…

Bodrum Belediye Meclisi, dün 2020 bütçesini oylandı. Veriler elimde olmadığı için, genel bir değerlendirme yapmak uygun olur. Bütçe, salt matematiksel olarak ele alınmamalıdır, işin ruhu da olmadır.

Bütçe halka anlatılmalı…

Hep birlikte yöneteceksek kentimizi, bütçemizden de haberdar olmamız gerekiyor. Kim, neyi, nasıl hazırladı bilemem ama, idari birimlerin bütçe yapma konusunda yeterlilikleri olduğunu sanmıyorum. Bütçe yapmış olmak, yapılanın doğru olduğu anlamına gelmez.

Tahsilat artışının, gelir artışı olduğu söylenemez.

Gelir olarak tanımlanan miktarın, kasaya yatan kısmı tahsilattır. Bütçe görüşmesinde “Gelirlerimiz arttı, önceki dönemde aylık şu kadar gelir varken, şimdi çok fazlası geliyor.” demek halkı ve meclis üyelerini yanıltmak demektir. Tahsilat oranınızın artmasının, gelirle ilgisi yoktur ancak ödeme dengesiyle ilgi kurabilirsiniz.

Ecrimisil ve bütçedeki yeri…

Ecrimisil ve cezalar, aslen bütçede yer almamalıdır. “Neden, o gelir değil mi?” diyebilirsiniz. Her ne kadar gelir olarak görünse de, bütçeyi tutturmak için o kadar ceza yazacağınız anlamına gelir. Hiçbir neden yokken, neden uydurup, ceza yazmaya sebebiyet verebilir.

Ecrimisil Haksız İşgal demektir…

Bütçede haksız işgal gelirinin yüksek olması, yaşadığımız yerlerin işgal altında olduğunun delilidir. Ecrimisil uygulamalarında asıl amaç, uğranmış zararın tazmini olmasından ziyade, işgalin son bulmasıdır.

Sayın Aras, bazı sitelerin kamusal alana havuz yaptığını ifade etmektedir. Evet biliyoruz, spor tesisleri yapanlar, otopark alanlarını işgal edenler, dahası kamu eline geçmiş imar yollarını işgal edenler var.

Başkan haklı, lakin bunlara ecrimisil yazarak varlıklarının devam etmesini sağlamak, haksız işgalleri meşrulaştırmak anlamına gelir. Madem kamusal alanlara havuz yapmışlar, yasa gereği ya yıkacaklar, yada kamunun eline geçecektir. Açın halkın kullanımına havuzu herkes yararlansın, yapanlarda her yıl yasal olmayan cezalar ödemek zorunda kalmasınlar.

Bu tür durumlarda, her yıl ecrimisil yazarak, gelir elde edilmesi düşüncesinin yasalarımızda yeri yoktur. Bir tarafta kamu işgalleri devam ederken, diğer taraftan işgalcileri gelir kapısı haline getirmekten vazgeçilmelidir.

Bodrum Borçlandırılıyor…

Her zaman Bodrum Belediyesi’nin borçları gündem olmuştur. Borçlanma; tahsilat sorunlarıyla doğabileceği gibi, bütçenin oluşturulamaması sonucuda meydana gelir ki, 2020 bütçesinde borçlanma açıkça ifade edilmiştir. Yaklaşık 37  milyon borçlanma bütçede açıkça yer almıştır.

Bütçe görüşmelerinde tahsilat artışı ifade ediliyor. Mali İşler Müdürü yapması gerekeni yaptığını gururla anlatıyor. Bu türden övünçler anlamsızdır. Tahsilatın yöntemleri vardır. “Sizi icraya vereceğiz” tehdidiyle veya yasal olmayan kesilmiş cezaların tahsiliyle bu işler olmaz. Belediyeleri, başka kurumlarla karıştırmamak lazım.

Merak ediyorum, borçlu olduğunu iddia ettiğiniz kişi ve kişileri “ödeme yapmazsanız hakkınızda icra işlemi yapacağız” dediniz, icra dosyalarını hangi avukat yada avukatlara vereceksiniz. Üç kuruş borcu olup ödemeyenleri icraya vererek, dosya paralarıyla zengin etmek istediğiniz avukatlar mı var yoksa?

İYİ Parti’den iyi muhalefet.

Bütçe görüşmelerinde İYİ Parti adına söz alan Mehmet Onur Şahbaz, aslında başta söylemesi gerekeni sonda söyledi dersem haksızlık yapmış olurum başta veya sonda söylemesi olayın akışını değiştirecek durumda değildi.

Bütçe her koşulda kabul edilecekti…

Sayın Şahbaz konuşmasında tarihe not düştü, umarım gelecek onu haklı çıkarmaz. Bu metni sizlerle ayrıca paylaşacağım.

Sosyal belediyecilik yapması gerekenler sustu, İYİ Parti taşı gediğine koydu demek doğru olacaktır. Meclisin çoğunluğu demokratik solun CHP’li meclis üyeleri iken, Şahbaz’ın konuşması ders niteliğindeydi.

Mesele kimin kime kapak yaptığı değil elbette, ancak halkı temsil etme yetkisi olanlar, rant üzerine kurulu bütçeyi meclise getirmemeliydiler.

CHP’nin yerel seçimlerde ittifak yaptığı İYİ Parti, bütçeye genel olarak “hayır” dedi ayrıca şerh düştü. Bütçe CHP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Bütçe tamamen liberal bir bakışla hazırlanmış. Gelir elde edelim derken, esnafın, yatırımcının, halkın cebine göz dikilmiştir. Demokratik bir yönetim yerine, otoriter bir yönetim tercih edilerek “Dikta Belediyecilik” ön görülmüştür.

Harç ve vergilerin; kanunen belirlenen sınırların en yükseğinden onaylanması bunun bir göstergesidir. Bodrum Belediyesi; alması gereken vergileri ve benzeri gelirleri kayıt dışılıktan çıkarıp kayda alması ve yeni gelir kaynakları oluşturması gerekirken, hazır olanların üzerinden fayda beklemekte, oda yetmeyince borca yönlenmektedir.

Vesselam…

Kent tv tarafından hazırlanan videonun tamamını izleyiniz. Mehmet Onur Şahbaz’ın Konuşması kesintisiz yer almıştır.

Aktur tatil sitesi
Yazarın Diğer Yazıları