DOLAR
32,5651
EURO
34,8803
ALTIN
2.437,85
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
21°C
Muğla
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
22°C
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
27°C

Kamuoyuna Duyurulmaz…

velux

Biz yazınca dikkate alınmayan konu, ulusal medyada yer alınca önemsenip yanıt verme gereği duyuluyor.

On beş gün önce “Ayinesi İŞTİR Kişinin, LAFA BAKILMAZ” ve “Devam Ediyor…”başlıklı yazılarıma Bodrum Belediyesi ve Ahmet Aras tarafından yanıt verilmemişti.

Oysa ki konu önemliydi.

Yazım ulusal basında gündem olunca, apar topar  “Kamuoyuna Bilgilendirme” adlı bir açıklama yapıldı. Ben ne yazdım, siz kamuoyunu nasıl aydınlattınız demek yerinde olur sanırım.

Konu kısaca Ahmet Aras’ın belediyeden kiraladığı ve işlettiği Kefi Yelken adlı işletmenin binalarına, sanki kendisi yapmış gibi yapı kayıt belgesi alarak, kamuya ait olan yeri doğru olmayan bir yöntemle kendi üzerine geçirmeye çalışmasıdır.

Bakın ne yanıt vermişler.

“Habere konu mülkiyeti Belediyemize ait taşınmaz Belediye Başkanımız Ahmet Aras tarafından 2016 yılında henüz Belediye Başkanı olmadan önce usulüne uygun olarak kiralanmıştır. Anılan yerin mülkiyetinin bir kısmı Belediye Başkanlığımıza bir kısmı ise Hazineye ait olup, kiralama işlemi ile kamunun mülkiyet hakkının zedelenmesi söz konusu değildir.”

Verilen yanıtta; kiralamanın yapıldığı tarih 2016 deniliyor, halbuki kiralama 2013 yılında zamanın Ortakent Belediyesi Encümen kararıyla yapılmıştır. Kiralama şekli yasaldır. Ancak bir açıklamasında Ahmet Aras “Encümenin, mülk kiralamaya yetkisi yoktur.” demişti.

Ben bu açıklamaya gönderme yaparak; madem encümenin kiraya vermeye yetkisi yoktur, siz nasıl kiraladınız sorunu sordum. Ahmet Aras’a gelince encümenin kiraya vermeye yetkisi var, başkasına gelince mi yok? Yani kiralanan yer ihale sonucu değil, encümen kararıyla Ahmet Aras’a ayrıcalık yapılarak verilmiştir.

Başkan olmadan önce Ahmet Aras, belediyenin imtiyazlarından yararlanmıştır.

Açıklama devam ediyor ;

“Bilinmelidir ki; mülkiyeti Bodrum Belediyesi’ne ait üzerinde yapı bulunan ve 3. kişilere kiraya verilmiş 200 adet taşınmaz bulunmaktadır. Bu taşınmazlardan kira süresi bitmiş olanların kiralama ihalelerinin yapılmasına başlanmıştır. Kamuoyunda bahsi geçen taşınmaz da bunlardan biridir. Kiralama süresi bitmiş olan tüm taşınmazlara ilişkin ihalelerin hepsinin aynı anda yapılması fiilen mümkün değildir. Zira taşınmazlar ile ilgili kiralama ihalelerinin yasada belirlenen prosedür tamamlanarak yapılması gerekmektedir. Yaşanmakta olan pandemi süreci ve bu kapsamda alınan tedbirler de gözetilerek söz konusu tüm taşınmazlarla ilgili ihale işlemleri tamamlanmakta ve işlemleri tamamlanmış taşınmazların ihaleleri de tek tek gerçekleştirilmektedir. “

Açıklamanın bu paragrafı lafı gevelemekten ibarettir. Ahmet Aras ‘ın kira süresi bitim tarihi 2019 Ekim  ayıdır. Bahane olarak gösterilen pandemi süreci 2020 Mart ayıdır.

Ahmet Aras belediye başkanı olur olmaz bu mülkteki kira ilişkisini sonlandırıp ihale etmesi gerekirken halen faaliyet göstermesi, süreç anlatılarak normal bir kiracı ilişkisi gibi lanse edilmesi, doğru değildir.

Açıklamanın başka bir bölümünde ;

Söz konusu taşınmaz ile ilgili olarak da Başkanımız Ahmet Aras tarafından tahliye taahhütnamesi verilmiş, ihale öncesi gerçekleştirilmesi gereken işlemlere, çıkan haberlerden çok daha önce başlanmıştır. İhale hazırlıkları kapsamında taşınmazın aylık muhammen kira bedeli belirlenmiş ve ihale süreci ile ilgili işlemlere devam edilmektedir.

Bodrum Belediyesi bu paragrafta kendi beceriksizliğini mi anlatıyor? Ekim 2019’dan önce yapılması gereken ihale işlemlerini yapmadık diyememişler, gelmişler Eylül 2020’ye ihale sürecinden bahsediyorlar.

Eklemişler birde “Başkanımız Ahmet Aras tarafından tahliye taahhütnamesi verilmiştir” diye. Madem kamuoyunu aydınlatıyorsunuz, diğer kiracılardan aldığınız gibi noterden alınan tahliye taahhütnamesinin örneğini açıklamaya ekleseydiniz de, bizde görseydik. Hangi tarihte verilmiş taahhütname.

Asıl sorulması gereken soru, Başkan olduğu halde işletmeye devam etmeyeceği bir yerin kira sözleşmesi bitmesine rağmen neden işgalci durumuna düştüğüdür. İçerisinde kendisi kiracıyken ihaleye çıksa dahi, başkanın kiracı olduğu yerin ihalesine kim girer?

Demek ki planlanan; başkana yakın paravan kişilerin ihaleye girmesidir.

Açıklamada yer alan bu kısım önemli ;

“Habere konu taşınmaz ile ilgili olarak Belediye Başkanlığımıza ibraz edilmiş herhangi bir yapı kayıt belgesi veya satın alma talebi bulunmamaktadır. Ayrıca Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Aras adına söz konusu yer ile ilgili düzenlenmiş herhangi bir yapı kayıt belgesi bulunmamaktadır. Kaldı ki böyle bir alanda yapı kayıt belgesinin herhangi bir mülkiyet hakkı doğurmayacağı ve geçerli olmayacağı aşikardır.”

Bak sen kendilerinden ne kadar emin yanıt vermişler…

“Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Aras adına söz konusu yer ile ilgili düzenlenmiş herhangi bir yapı kayıt belgesi bulunmamaktadır.”

Yapı Kayıt Belgesini siz mi veriyorsunuz da kesin hüküm vererek, “yapı kayıt belgesi bulunmamaktadır”  diyorsunuz?

Size kim dedi ki; Ahmet Aras adına Yapı Kayıt Belgesi var,  olayı saptırmayın. Onca açıklama içerisinde ;

“Ahmet Aras’ın kiraladığı yerin işletmesinde ortağı yoktur.” diyemiyorsunuz. “Kendisine Belediye başkanı olduktan sonra mayıs 2019 de ortak almıştır.” diyemiyorsunuz, “Bu ortak, kanunen yalan beyanda bulunarak 31Aralık 2017 den önce bu binaları ben yaptım diyerek, yapı kayıt belgesi alıp kamu malının üstüne konmaya çalıştı.” Diyemiyorsunuz. Kalkmış “Ahmet Aras adına yapı kayıt belgesi yoktur.” diyorsunuz.

Yazıklar olsun size…

Neyin üstünü örtmeye çalışıyorsunuz.

Bu yapılar üzerinde bulunan yapı kayıt belgeleri ;

25.06.2019 tarihli N9G91N3T Belge No’lu, 5450281 Başvuru Numaralı Yapı Kayıt Belgesi

25.06.2019 tarihli, RY281V3M Belge No’lu, 5450126 Başvuru Numaralı Yapı Kayıt Belgesi

25.06.2019 tarihli, H4FZSBTE Belge No’lu, 5450200 Başvuru Numaralı Yapı Kayıt Belgesi

Bunlar Ahmet Aras’ın, ortağı Aydın Gönülalan tarafından alınmış yapı kayıt belgelerinin numaralarıdır. Firma; Ahmet Aras – Aydın Gönülalan Adi Ortaklığı Bodrum Vergi Dairesi Vergi No : 0101444458 ile kayıtlı halen aktif bir mükelleftir.

Yapı Kayıt Belgesi için başvurular firma adına yapılamaz , ortaklardan birisi tarafından yapılabilir.

Neden bu sorulara yanıt verilmedi de, yok öyle yok böyle, ipe sapa gelmez açıklama yapıldı.

“yapı kayıt belgesinin herhangi bir mülkiyet hakkı doğurmayacağı ve geçerli olmayacağı aşikardır. “ Bak sen! Yapı kayıt belgesi mülkiyet hakkı vermezmiş, yapı kayıt belgesi bina ömrü kadar mülkiyet hakkı verir, bilmiyorsanız öğrenin.

Mülkiyetin alınması için başvuru yapılıp yapılmadığı, yapı kayıt belgelerinin başvuru ön sayfasında ne gibi açıklamalar yapıldığı, bakanlığın müfettiş atayarak ortaya çıkaracağı bir durumdur. İnkar edip kurtulamazsınız.

Gelelim kira bedeline ;

“Söz konusu taşınmazın kira bedeli haberde iddia edildiği gibi cüz-i olmayıp, taşınmaza ilişkin kira bedelleri, kira süresinin başlangıcında gerekli araştırmalar yapılarak rayiçlere uygun olarak belirlenmiştir. Devam eden yıllarda da gerekli yasal artırımlar yapılarak bu bedel güncellenmiştir. Ayrıca; Sayın Ahmet Aras tarafından kiracılık ilişkisi süresince tüm kira bedelleri düzenli olarak ödenmiştir. İhale hazırlığının devam ettiği bu süreç ile ilgili olarak da tahakkuku yapılmış olan ecrimisil bedelleri ödenmiştir.”

Lafı sündürmeyin de ne kadar kira ödediğini açıklayın,2019 kira süresi bitiminde 2 bin 665 TL dir. Bu gün ne ödüyor siz söyleyin, okurlarda o bölgedeki kira bedellerini değerlendirerek kiranın ne kadar olması gerektiğine karar versin.

“Ahmet Aras tarafından kiracılık ilişkisi süresince tüm kira bedelleri düzenli olarak ödenmiştir.” Bodrum Belediyesi kiracısı Ahmet Aras’tan memnundur. Kirasını gününde yatırıyormuş, yazılarımda başkalarının kira ödemediğini beyan eden Aras’a gönderme yapmıştım. Madem düzenli ödüyor, çıkar kendisi banka dekontları ve stopaj beyanlarını birlikte belge olarak sunar.

Deniliyor ki; kiracı Ahmet Aras işgalci durumuna düştüğünden bu güne, ecrimisil yani “haksız işgal” bedeli ödemektedir. Böyle kiracılar dostlar başına, bir mülküm olsa Ahmet Aras’a vermek isterdim.

Baylar Bayanlar ve bu açıklamaları kaleme alanlar….

Yazıda kullandığınız üslubun ne kadar kötü olduğunu, bir devlet kurumuna yakışmayacağını bilesiniz. Habere konu olan yazılarıma yanıt verirken bin defa düşünmeliydiniz. Laftan ibaret inkarlar yerine, belgeleriyle kamuoyuna anlatsaydınız.

Ve yazıyı kaleme alırken, kiracınız Ahmet Aras’tan mı söz ediyorsunuz, Belediye Başkanı Ahmet Aras’tan mı, kişilerin yaptığı gayri yasallığı ne zamandan beri kurumlar savunur olmuştur? Bodrum Belediyesi neden konuyu sahiplenmiştir? Kişisel olan bu durumu; Ahmet Aras ve Aydın Gönülalan birlikte bir açıklama kaleme alarak veya basın toplantısı yaparak kamuoyunu aydınlatmalıydılar.

Her kiracınız için bu açıklamaları görev edinir misiniz? Beleşe oturan kiracılarınızı yazdığım zaman da yanıt verirsiniz umarım.

Bu yazıyı kaleme alanlar, sizde; burada yasal anlamda bir suç var ise, onun ortağısınız. Yazılarım bir mahkeme salonu değildir ki, kiracınızı bu kadar savunma gereği duydunuz.

Vesselam

İlgili yazılarım

“Ayinesi İŞTİR Kişinin, LAFA BAKILMAZ”

Devam Ediyor…

velux
Yazarın Diğer Yazıları